MENU
+31(0)345 - 501 581 phone

Interview met Aviko Rixona

Geschreven op 17-03-2016

Interview Rixona

Aangaande de ontwikkeling en de ingebruikstelling van de grootste single aardappelstomer ter wereld. 

Beusichem, 17/03/2016
Algemene informatie: 
Geïnterviewde: Andries Broekhuizen
Bedrijf: Rixona bv, Warffum. Onderdeel van de Aviko groep.
Invalshoek: Co-creation, innovatie en ontwikkeling.

Recentelijk ben ik in gesprek gegaan met Andries Broekhuizen, Maintenance manager van Rixona in Warffum. De reden van ons gesprek was de samenwerking tussen Rixona en DTS bij de ontwikkeling en het in gebruikstellen van een nieuwe aardappelstomer. Het betrof wereldwijd de grootste in zijn soort en is in volume de grootste die DTS ooit gebouwd heeft. Een heugelijk feit dat reden gaf tot een gesprek tussen beide partijen in de vorm van een interview. Want hoe komt zo’n idee tot stand en hoe verloopt een samenwerking tussen ervaren spelers als Aviko en DTS tijden zo’n project? Wie is de klant? Wat maakt hen uniek? En hoe komt zo’n project van de grond? Wat kan het bundelen van krachten en kennis betekenen voor beide bedrijven?
Ik reed naar het uiterste noorden van Nederland om erachter te komen…
Ik werd zoals altijd bij Aviko vriendelijk ontvangen, ditmaal door Andries zelf.
Vervolgens raakten wij in gesprek.
Kunt u iets vertellen over het ontstaan van Rixona? En de functie van het bedrijf binnen de Aviko Groep?

80 jaar geleden is ons bedrijf gestart door de gebroeders Willemsen hier in Warffum. Toentertijd was dit een fabriek waar zij niet alleen aardappelen maar ook verschillende groentes verwerkten tot conserven, fruitdrankjes en andere groenteproducten. Zij zagen vrij snel het potentieel in van granulaatproductie en waren dan ook de eerste in Europa die aardappelen verwerkten tot granulaat. In 1985 is het bedrijf overgenomen en sindsdien is het een 100% dochteronderneming van Aviko. 
Rixona bestaat uit 2 bedrijven waarvan er een gevestigd is in Warffum en het ander in Venray. Venray is de hoofdvestiging, hier bevinden zich de directie en de verkoop. Rixona richt zich vooral op de productie en verkoop van gedroogde aardappelproducten zoals granulaat en vlokken. 

Wat is de functie van de vestiging Warffum binnen Rixona?

Warffum is echt een productielocatie. Hier wordt uitsluitend geproduceerd. 
Van hieruit wordt voornamelijk de industriemarkt bediend, hierbij moet je denken aan de snackindustrie. Wij produceren hier uitsluitend aardappelgranulaat, dit product wordt veel gebruikt bij de productie van de zogenoemde "gevormde chips”. De fabrikant maakt gebruik van extrusie en stanst de vormen om ze vervolgens af te bakken. Het granulaat wordt over de gehele wereld verscheept. 

Het is mij wel duidelijk dat Rixona een bedrijf is met een rijke historie en een eigen visie. Wat onderscheidt Rixona/Aviko nou eigenlijk van andere bedrijven? Wat maakt Rixona juist uniek?

Rixona is een bedrijf dat altijd vernieuwing heeft gezocht en niet bang is om met zijn tijd mee te gaan. Wat ons vooral uniek maakt is dat wij een uiterst efficiënt bedrijf zijn. Met een zeer beperkt aantal mensen wordt hier een van de efficiëntste granulaatfabrieken van de wereld gerund. Dit is uniek in de industrie en op dat gebied zijn wij zeer vooruitstrevend.
Onze bedrijfsvoering is gericht op het aldoor verbeteren, automatiseren en efficiënter maken van het proces. Zo is het mogelijk dat bijna het gehele productieproces plaatsvindt zonder inmenging van menselijke arbeid. Het gehele proces van begin tot eind is volledig geautomatiseerd. Organisatorisch hebben wij het zo opgezet dat al het werk dat gedaan moet worden, plaatsvindt in de dagdienst. Zo plannen wij bijvoorbeeld de ontvangst van grondstoffen, technische dienst en verpakking allemaal in de dagdienst. Doordat het proces zelf volledig geautomatiseerd is, zijn er zo ‘s nachts slechts enkele mensen nodig om de totale fabriek te runnen. Efficiëntie is dus echt wat ons onderscheidt.  

Hoe wordt er binnen Rixona omgegaan met technische innovatie en procesontwikkeling?

Door middel van het gebruik van TPM (Total productive maintenance) wordt constant gezocht naar innovatie en verbetering van efficiëntie.
Wij maken gebruik van "Kaizens”; dit zijn kleine interdisciplinaire groepsactiviteiten waarbij dan iemand van elke afdeling vertegenwoordigd is. Zo zal er bijvoorbeeld iemand van proces inzitten, iemand van de techniek, iemand van de verpakking etc. 
Zodoende wordt er vanuit verschillende invalshoeken naar een probleem gekeken en wordt er op verschillende manieren een oplossing gezocht voor het probleem. 
Volgens een 14-stappen methodiek wordt grondig gekeken naar het probleem, het ontstaan ervan en het oplossen. Door onszelf continu de vraag te stellen, "Waarom? Waarom? Waarom?”  Om zo uiteindelijk tot de juiste oplossing te komen. 
Een gestructureerd systeem ten behoeve van verbetering zorgt ervoor dat er zo adequaat mogelijk kan worden omgegaan met probleemoplossing. Dit betaalt zich terug uit de goede resultaten en statistische verbeteringen die jaar naar jaar behaald worden. 
De methodes hebben ervoor gezorgd dat er een up-time van wel 99,8 % gerealiseerd is en een machinestilstand van slechts een aantal uren per jaar. Cijfers die ongeëvenaard zijn binnen de industrie.

Hoe ziet het gebruik en de toepassing van stoom eruit binnen het productieproces van Rixona?

Stoomketels zorgen voor stoomtoevoer naar de processen en machines waar dit gevraagd wordt. We werken hoofdzakelijk met lage druk stoom. De stoomdruk in ons proces bedraagt zo’n 5-6 bar. Dit is voor ons voldoende. Wij maken namelijk ook geen gebruik van bijvoorbeeld stoomschiltechnieken. 

Hoe wordt het schilproces nu ingevuld nu jullie geen gebruik meer maken van stoomschiltechniek? 

Het product wordt niet traditioneel geschild. Dat is een van de innovaties. 
De wasserij is zo goed aangepakt dat we geen zand meer mee naar binnen krijgen, de aardappelen gaan ongeschild het proces in en uiteindelijk zeven we de schil weer geheel uit. 
Dit is uiteraard een veel efficiëntere manier om de schil van het product scheiden. Hiermee voorkom je namelijk ook veel schilverlies dat je normaal kwijt bent met schiltechnieken en daarmee dus ook veel drogestofverlies, wat natuurlijk directe invloed heeft op de opbrengst. 

Hoe werd de vraag naar stoomtechnieken voorheen ingevuld?

Voorheen werd het stoomproces ingevuld door een zogeheten Twin-cooker.
Dit is een stomer waarin 2 schroeven draaien. Nu wordt dit natuurlijk ingevuld door een DTS single stomer, hier zit een slimme stoommeting op, is uitgevoerd zonder schoorsteen en is efficiënter dan ons oude systeem. 

Wat is de motivatie geweest om nu toch te kiezen voor een enkele DTS stomer?

Voorheen stoomden wij de aardappelen met een Twin-cooker van het oude type. Bij dit type Twin-cooker liggen de schroefbladen als het ware in elkaar verweven. Het risico schuilt hierin dat er bij storing of ongelijke aandrijving kans bestaat op mechanische schade. Wij hebben toen besloten te kijken naar alternatieve technieken en kwamen uiteindelijk uit bij DTS.
Wij hebben zowel gekeken naar een Twin-cooker van het huidige DTS type en naar een single cooker. Bij het huidige type Twin-cooker van DTS, liggen de schroeven naast elkaar. Wij hebben na onderzoek te hebben gedaan en in overleg met DTS, gezocht naar de meest simpele uitvoering en besloten dat een single cooker voor ons toch de beste oplossing zou zijn.
Wij zoeken de oplossing graag in eenvoud. In het geval met een single cooker heb je slechts één aandrijving, geen tandwielen, maar 2 lagers en zo min mogelijk bewegende onderdelen. 
Wij zijn als Aviko, "eenvoudig de beste” en deze techniek sluit daar dan ook uitstekend bij aan.


Kunt u de relatie omschrijven tussen Rixona en Dutch Tec Source?

Er bestaat al langere tijd een connectie tussen Dutch Tec Source en Rixona. Onze fabriek in Venray heeft meerdere machines van DTS staan en zij hebben goede ervaringen met DTS.
Ik ben daar zelf ook geregeld te vinden. Ik zie met eigen ogen hoe machines eruit zien en hoe er zaken wordt gedaan. Dat is ook de reden geweest dat wij DTS benaderd hebben om hun input te geven voor dit project. Welke factoren zijn reden geweest voor de totstandkoming van de betreffende machine, namelijk de grootste in zijn soort?

Wij hebben veel berekeningen toegepast en bekeken op het gebied van bijvoorbeeld laagdiktes in deze stomer. Met de gegeven parameters hebben wij testen en berekeningen uitgevoerd om tot een juiste voorspelling te komen. 
Vanuit DTS werd de bereidheid tot bouwen gegeven en een garantie wat betreft de sterkte van de constructie en materialen. De samenkomst van deze twee expertises heeft er voor gezorgd dat een samenwerking tot stand is gekomen. 
Wij zijn in Warffum nooit bang geweest voor vernieuwing en altijd bereid geweest tot innoveren. Wij zijn geen bedrijf dat perse zich wil beperken tot een bewezen technologie die al 15 jaar op de markt is. Wij durven buiten de box te denken en staan open voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Dit hebben wij in het verleden met meerdere projecten gedaan en ik denk ook dat die instelling de sleutel tot ons succes is. 
In deze kwestie durfden beide partijen het aan en is zo door samenwerking iets bijzonders ontstaan. 
Wij hebben met deze machine een stomer gekocht met een capaciteit van 13.500 kilogram per uur. De oude stomer had een capaciteit van 10.500 kilogram per uur. Capaciteituitbreiding is dan ook een belangrijke motivatie geweest voor het tot stand komen van deze machine en samenwerking.

Wat heeft de samenwerking tussen Rixona en Dutch Tec Source betekend voor de ontwikkeling van deze machine?

Je kunt het zo zien dat vanuit ons product technisch de kennis en know-how is gedeeld en vanuit DTS constructief- en materiaaltechnisch de kennis is gedeeld. Deze krachten gebundeld hebben ervoor gezorgd dat wij samen een nieuwe stap durfden te zetten tot het bouwen van de grootste stomer ter wereld. Een bijzonder feit.

Wat zijn volgens u de belangrijke voordelen van schroeftechniek binnen dit proces?

Voor onze industrie, namelijk de aardappelverwerkende zie ik een aantal zeer belangrijke en duidelijke voordelen. Het alternatief op schroeftechniek is namelijk bandtechniek.
In dit specifieke geval dan een bandstomer. Deze hebben als grote nadeel dat het enorm grote apparaten zijn. Ze nemen ontzettend veel vloerruimte in. In tegenstelling tot een schroefstomer die in redelijk compact formaat kan worden uitgevoerd, zelfs met de hoge capaciteiten waar wij mee werken. Daarbij is een bandstomer ook totaal niet onderhoudsvriendelijk. Er zijn veel bewegende delen en slijtdelen, deze zijn vervolgens ook nog eens heel duur en moeilijk te vervangen. Een schroefstomer is vrij eenvoudig te bewaken. Een rotatiebeveiliging aan de achterkant zorgt ervoor dat als er wat mis gaat of afbreekt dat de schroef ook onmiddellijk stopt en zo verdere schade voorkomt. 
Een schroefstomer is gewoon veel eenvoudiger en praktischer in gebruik. De kracht ligt in de eenvoud.
Ditzelfde principe geldt naar mijn mening ook voor andere soortgelijke warmteprocessen zoals bijvoorbeeld blancheren en koelen.
 
Wat onderscheidt volgens u DTS van andere machinebouwers? 

Er zijn een aantal belangrijke aspecten aan DTS die voor ons de doorslag hebben gegeven voor hen te kiezen. Ten eerste is de bouwsnelheid een belangrijk voordeel. Er wordt bij DTS snel en efficiënt gewerkt wat een voordeel geeft ten opzichte van de concurrent. Daarnaast is ook robuustheid een belangrijk aspect. Op het gebied van bouwkwaliteit heeft DTS een voorsprong op de concurrenten. Het afwerkingsniveau ligt op alle punten gewoon hoger. Er is oog voor detail in zowel constructie als afwerking. 
Het wil nog wel eens voorkomen dat tijdens het in gebruik stellen van een machine met zulke kleine spelingsmarges de schroef iets kan aan lopen. In dit geval was de machine echter keurig netjes afgebouwd, hij werd neergezet en hij deed het eigenlijk direct zonder problemen. Dit geeft wel weer dat de machine uiterst nauwkeurig is gebouwd.
Ook de meer hygiënische uitvoering is voor ons als bedrijf dat actief is in de voedingsindustrie erg belangrijk. Wij streven uiteraard naar een zo hygiënisch mogelijk verwerkingsproces. 
Het zijn hierin de kleine details die het verschil maken, zoals schuine vlakken in de constructie waar zich geen vuil op kan hopen en de nette afwerking van lasnaden, hoeken en gaten. De gehele constructie is daarbij ook goed toegankelijk en makkelijk reinigbaar. Hoe heeft u de samenwerking tussen Rixona en Dutch Tec Source ervaren?

Ik denk dat de samenwerking heel goed is geweest. Ik heb het als enkel positief ervaren. Er is vanuit DTS goed berekend wat betreft constructie. Er is een goed product afgeleverd en op een prettige manier contact gehouden en zaken gedaan. Het is simpelweg gewoon goed geweest.

Hoe hebben het delen van kennis en expertise en de co-creation bijgedragen aan het succes van deze techniek?
Het delen van de kennis en expertise is de kern van het succes geweest. Twee partijen met genoeg know-how die de koppen bij elkaar steken. Wij zijn als Aviko ook niet te benauwd om onze kennis te delen ten behoeve van zo’n project en durven daarmee ook naar nieuwe toepassingen te zoeken. Diezelfde overtuiging en durf heeft DTS gelukkig ook en dat is ook de reden van het succes. Tijdens zo’n ontwikkelingsproces is het ook belangrijk dat er openheid en eerlijkheid is tussen beide partijen, zo kun je van elkaar leren en met gedeelde kennis tot een mooi resultaat komen. 
Hoe ziet u de samenwerking tussen Rixona en Dutch Tec Source zich in de toekomst ontwikkelen? 
Dit project is perfect verlopen dus DTS zal ook in de toekomst zeker een partij blijven die wij blijven betrekken in het verbeteren en vernieuwen van onze procestechnieken. Ik voorzie een sterk partnerschap en zie meer toepassingen waarin het delen van de kennis en kunde van pas zou kunnen komen. Bij een volgend project voor bijvoorbeeld een blancheur, koeler of stomer is DTS absoluut weer de partij die wij benaderen. 

Zijn er struikelpunten of negatieve ervaringen waar u tegenaan gelopen bent tijdens het ontwikkelingsproces? Zowel vanuit Rixona als vanuit DTS?

Ik ben geen negatieve punten tegen gekomen. Integendeel zelfs. Ik heb de samenwerking en het ontwikkelingsproces als zeer positief ervaren. Ook over de nazorg bijvoorbeeld wat betreft afwerkpuntjes ben ik zeer te spreken. Als bijvoorbeeld een motor iets te hard liep werd er zonder problemen een nieuwe motor opgestuurd en alles werd netjes opgelost zonder problemen. Dat geeft heel veel vertrouwen. 
Welke aanbevelingen kunt u ons als bedrijf doen voor de toekomst?
Het enige wat ik kan zeggen is "blijf jezelf”. Blijf de goede dingen doen die je doet.
De dingen waar je goed in bent. Ik kan ook nog aanbevelen om vooral samenwerking te blijven zoeken en nooit bang te zijn voor vernieuwing. Dit is een aanbeveling die ik doe vanuit de Aviko filosofie. 

Conclusie 
Na ons gesprek gaf Andries mij een volledige rondleiding door de fabriek en kon ik met eigen ogen aanschouwen hoe de stomer die enkele weken eerder nog bij DTS in opbouw was, nu ook daadwerkelijk in bedrijf genomen is. Wat mij als eerste opviel is de haast klinisch schone staat van de productieruimte. Ik ben in veel aardappelverwerkende fabrieken geweest over de hele wereld en ik heb nergens zo’n schone en nette procesruimte mogen aanschouwen als hier. Er ligt geen kruimel op de grond en zelfs in het "natte” gedeelte is geen druppel op de grond te vinden. Mijn verbazing hierover lijkt Andries met trots te vervullen. 
Na dit bezoek en het gesprek dat ik met Andries heb gehad kan ik enkele dingen concluderen. Andries is iemand met een groot hart voor de zaak en het beroep dat hij beoefent. Zijn passie voor het proces werkt aanstekelijk en zijn perfectionistische blik aangaande het productieproces ligt naar mijn mening ook ten grondslag aan de totstandkoming van deze bijzondere samenwerking. 
Aviko maakt voor mijzelf de reputatie waar die zij uitstralen. Een oer-Hollands bedrijf met pragmatisme, efficiëntie en innovatie voorop. Een bedrijf waar personeelsbetrokkenheid hoog in het vaandel staat. In tegenstelling tot veel andere bedrijven zijn zij niet bang om hun kennis te delen en voeren zij een erg modern en transparant beleid. 
De belichaming van de trotse Nederlandse ondernemersgeest. Een bedrijf dat niet stil staat en al zeker niet bang is om te vernieuwen. Een bedrijf met een rijke historie dat al decennialang actief is maar nog lang geen ouderdomsverschijnselen laat zien. Jong van geest met een schat aan ervaring en kennis in huis. Zoals zij zelf zeggen "eenvoudig de beste”.
De bevlogenheid en het perfectionisme dat ik bij Andries en de rest van de medewerkers heb gezien en ervaren, verklaren voor mij het succes achter deze samenwerking. 
Een onbegrensde liefde voor het vak, oog voor detail, hart voor de zaak en enkel streven naar het allerbeste. Gedeelde waarden die DTS en Rixona met elkaar verbinden.
Een solide basis voor hopelijk nog vele vruchtbare samenwerkingen in de toekomst.
Cause if it ain’t Dutch, it ain’t much. 

Dutch Tec Source 
Colin Groen